сряда, 24 декември 2014 г.

Българско Сламарство!

     Уважаеми, дами и господа,
Ако до днес не сте имали възможност за разпознаване автентични предмети  от Българският занаят Сламарство, може би е време.
Той е едно от най-сложните, традиционни изкуства, а днес е почти заличен. Изключение са "оброчните бради" по време на жътва в някои етнографски райони, плетените кошове Тръвна в пчеларството, както и изработка на метли за бита от регионални растения.

Процесът за превръщане суровата слама в шедьоври е умопомрачителен, включващ минимум 3 месеца подготовка на всеки стрък в: сеитба, жътва, сушене, сортиране по дължина и ширина на всеки вид растения (ръж, пшеница, овес, ечемик, папур, коило), оцветяване... Сухата слама е крехка и чуплива, но накисната в топла вода става мека, гъвкава и податлива - удобна за технологии от следващ етап. А щом изсъхне запазва предварително зададена форма в златист отблясък.
Ръжената слама е предпочитана от занаятчиите заради по-голямата дължина и устойчивост на класа. Древните са изработвали от нея битова посуда,  кутии за съхраняване на хранителни продукти и не само, защото за разлика от хартията и дървото - сламата не я ядат мишки! Този природен феномен в наше време също е потвърден от учени, и се оказва действителен.
Изображенията по-долу са достатъчни за първоначалната Ви  представа.

 Традиционният, Български занаят Сламарство е възникнал доста отдавна. Откакто изобщо хората от Българската цивилизация се занимават със земеделие, пчеларство - консумират зърно, далеч преди Желязната епоха.
Занаятът и технологиите му включват обработка на растителни елементи, стръкове и влакна с: плетене и усукване, тъкане и везба, мозайки и лепене, низане.


Сламарството, като всички останали занаяти в Българската традиционна Култура, е браншова организация с няколко основни подгилдии. В зависимост от растенията, дебелината на влакната, технологиите, устройствата за обработка и похватите - различни във всяка, етнографска област:

  1. Килимарство, рогозки-хасъри, матраци-сламеници, възглавници и станове за тях.


  2. Предачество, Гайтани, Казаслък, Въжарство, плетене на пчеларска Тръвна, оплетка на оръжията Прашка или Тетива за лък, Метли, сламки за пиене на течности, оплетка по столове, кресла и дивани, обувки - предмети за бита.


  3. Амулетни Кукли: Неразделка, Мотанка, Масленица, или изработка на животни от стопанството. Всички тези предмети са пазители на дом, или дете (куклите се изгарят след навършване на възраст); изработвани от най-възрастната жена от фамилията по различни, битови поводи и традиционни, Български обичаи с наричане за бъднини.


  4. Традиционни за животновъдите и ловците облекла: наметки, шапки,  гугли, сватбени корони и аксесоари, днес запазени при Кукерство в някои етнографски райони.


  5. Житна Брада и Жътварска свирка, изработка на куклата Покосница при жътва, които Стопанката прави на нивата - призори преди събитието: Летен Атанасов ден.
Оброчни кукли на Великата Дева в дар на Майката земя за благополучен зърнодобив и догодина.
  6. Коледни, небесни корони наричани: Сурва, Божак или Полилей - символизират безкрайното движение на Всемира, и пречистват дома.



  7. Коледно дръвче, или сноп: Тридух правено от всеки стопанин. Съдържа 3 вида зърно и билки. Символизира: минало, настояще и бъдеще - едновременно. Обикновено се изгарят през Пролетта в прескачания за здраве огън по Сирни Заговезни...


  8. Мозайка - интарзия от житна слама в няколко основни стила: върху ракли за дрехи/ чеиз, кутии за бижута, писма, ръкоделие, козметика, папки, книги или яйца, колажи, картини, икони.


  9. Дървени къщи с пълнеж-изолация от снопи, бали слама или тръстика. Между тях има  целогодишни, или временни постройки.
Покриви от слама, тръстика.
Щори за летните жеги и зимна изолация от студ.
Най-примитивната, но жизненоважна продгилдия - гениални занаятчийски шедьоври! Доказано здравословни и оцелели до днес технологии в бита, актуална, и важна за българите Еко Тема с растения по местоживеене.



10. Везба от житна слама и филигран по религиозни иконостаси, рамки и кутии. Най-изящният, Златен стил от всички останали подгилдии.


Обърнете внимание:
Показаните предмети не са изделия от отпадъчна слама при машинна жътва, балиране. А са изцяло изработени от специално отгледани, житни сортове за декорация.
Добре изработени и красиви предмети са тези, които вдъхновяват и  Авторът остава невидим... нали?

Всички гениални технологии в Българското Сламарство, описани по-горе, са дали ежедневен резултат във времето с доказани феноменални, устойчиви и изящни качества - ефективност.
А някои от по-късно възникналите, Български занаятни технологии ползват до днес основни похвати от гореописаният занаят и са негови производни: Въжарство, Обущарство, Ювелирни изкуства с филигран, Предачество и Тъкачество, Производство на хартия...

* Тук, в този Блог, публикациите са за Обща култура към широката Общественост.
Вече се подготвя книга за предпечат на занаятът Сламарство в България и пряката му взаимовръзка с останалите Български, традиционни занаяти и технологиите им.
Ще Ви съобщим допълнително датата на Събитието.

* Текстовете и нагледната информация в сайтът "Сламата българско съкровище"са обект на: Авторско право!
Никаква част от тях не могат да бъдат копирани, съхранявани, разпространявани по какъвто и да било начин без писменото съгласие на Автора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар