четвъртък, 5 май 2016 г.

Българските Писани яйца


Великденското, Писано яйце е най-старата форма на живопис при българите. Символ на Пролетта, Слънцето, събуждащата се Природа и Кръговрат за създаване на здраво потомство.

 Безспорно, това е архаична, Духовна Вяра, и свързаните с нея технологии. Необятен мост, към нашите Предци!
Почитане на Яйцето, като мощен символ на Сътворението, преминало през преобразуване в пазител за дома и неговите обитатели през цялата година е важна традиция у нас. Символ на Регенерацията!

Всяко Великденско яйце има магична стойност.
Обагрено с много любов и орнаменти носи послание, комуто се дарява.
Така в дар се пренася Знание през времето и увеличава силата му.
Багренето на яйца изрично не е детско занимание - напротив, Яйцата за Великден и по други сакрални поводи се крашат/ правят от най-възрастната жена в Родът - имат дълбок духовен и енергиен смисъл.
Струва ли си възстановяването на архаични принципи, значението им в бита, Националната ни Култура?История на Великденските яйца в България
Дано тук скоро съдействат Темата уважаемите Български Археолози, Реставратори и Етнографи, чиновници към Музейното дело - Архиви, като посочат на Българското общество, кое е най-старото Писано яйце намерено от тях в България.

Факт е, че до днес българите изписват по яйца Слънчеви, сакрални символи, молитви, нали? Както и, че абсолютният Слънчев, Народен Календар е с летоброене повече от 7 500 години...
#Кой печели от това, щом тази информация още не е в Учебниците?

Прикачам фото на антично Писано, каменно яйце с характерен рисунък от тръстиков, езерен  пулп, хума и има еднакви шарки с Българска керамика - то, обаче, е случайно попадение от сайт за продажба древни антики в Интернет...
Вероятно такива предмети е имало и по нашите земи в дар на боговете по древни Светилища, капища...
Българската наука мълчи и ни е длъжник все още.


 По време на т.н. социалистически атеизъм, след 1944 г.; с еднопартийна пропаганда срещу Православната църква, Писаните, Български  яйца били безнаказано сочени, като вреден, езически култ. А тези, които ги рисуват - сочени за присмех и презрение -"отживялата, примитивна селяния"...
Така, традиционните, Български технологии и символите им били предавани и запазени само в отдалечени, планински райони. И едва през 80-те години на ХХ век, и нараснал интерес, към "народното творчество" постепенно и частично бе възстановено боядисването на яйца по градовете.
Преобладаващ е методът с монохромна (едноцветна) живопис върху яйца с растителни оцветители, естествени багрила заради сакралното значение на цветовете.

 Освен това, проучването ми показва, че заедно с обичайните Великденски яйца - съществуват и други такива носещи духовен смисъл, изписани в текст молитви, пожелания за любов, реколта, късмет и за здраве.
Би било добре да се отбележи, че всяка година, а понякога и всяко село, или фамилен род имат индивидуална орнаментика. Не само на декоративни мотиви, но и в порядъка на елементите.


Технологии на Писаните, Български яйца
Според методът на живопис са в две основни групи:
- с използване на пчелен восък
- без използване на такъв.


Технологии без пчелен восък:

Крашани, оцветени - предимно в нюанси на червеното.
В народните поверия се твърди, че този цвят е символ на сила, жизненост и добре отблъсква чужда намеса в делата.Мермерни, мраморни - правени с намачкана хартия.

Листовки, с прилепено листо или растителен цвят - обвити в тънка материя по време на оцветяването.


Драпанки, надраскани с орнаменти след боядисването.


Манастирски, с религиозни мотиви. Те са три основни вида:
- красни, (красиви, червени), със залепени малки илюстрации по тях,


- разкрити, отворени и с вътрешна, религиозна украса,- вощенки, восъчни с акуратно прилепени мъниста и фина, метална  декорация върху покритието от восък.
Сламени, със златиста декорация от житна слама и езерен пулп от тръстика. Биват три вида:
- с частична декорация


- изцяло опаковани със слама
- с растителен пулпБисерни, везани с мъниста, перли.
Технологии с използване на восък:
Капани, накапани с восък.


Двуцветни, биват два вида:
- с восък и боя

- с восък и мравчена киселина/днес, с оцет - стават релефни.
Антична технология, след полагане на восък - яйцето е слагано в мравуняк.


Многоцветни, биват два вида:
- с многоцветно оцветяване в бои при следващ восъчен рисунък,


- с многоцветен восък.
Разчертаване и орнаментика по групи

Модерни технологии навлезли при Великденските яйца

Ваденки, технологии със синтетична, самозалепваща декорация.


Бляскави, на база желатин за златисти отенъци, или боя


Подковани, символът Bognarikum, с прикрепени внимателно метални елементи, подкови от олово. Произвеждани от 1965 година, вече десетилетия се считат за редки шедьоври - солиден бизнес подарък за мъже в братска Унгария, имат потомствени Майстори занаятчии. Проверете тук:Гравирани, Ажур - за тях ще Ви е нужна прецизна гравираща машинка, вдъхновение, акуратност и се въоръжете с търпение.


Тук ще добавя една чудна, Българска Приказка за Великден;
от Авторът Костадин Боянов, която прочетох - споделена във Фейсбук:
"Вижте колко са хубави яйцата! - рекъл мъдрецът, С най-различни цветове... И хората са като тях.
- А как и защо са станали хубави? - попитала стопанката на къщата, очаквайки да бъде похвалена.
- Чрез страдание. Бог ги е варил в купела с вряла истина, боядисвал ги е с поучения. И тъй душите са се пречистили, засветили, като тези на трапезата. Но не всички - едни останали недосварени, други са се счупили...

През това време децата започнали да се чукат с яйцата:
- Вижте ги тези малките! Те знаят една истина.
- Каква е тя? - запитал бащата – Та те са още неузрели за мъдрост!

Мъдрецът разчупил едно яйце и показал жълтъка:
- Ето това е Истината! Независимо как изглеждаме отвън - червени, сини, жълти - стремежът е за запазване сърцевината си чиста. Защото тя е най-скъпата и съкровена връзка с Отца.
- Но нали все пак яйцата ще бъдат изядени? - възразил бащата...

През това време най-малкото дете заплакало, тъй като батковците му счупили яйцето. Мъдрецът взел своето яйце и го подал на малкия.
- Мъдростта е да даваш. - отвърнал той. - Да даваш от сърцевината си, без да дириш сметка, колко от жълтъка ти е останало. И тъй да обичаш ближния, както Исус бе казал на учениците си. Така отпечатъка от доброто ще остане в сърцето на ближния."


...Всеки от нас търси Път за реализация и възможности. С познаване родният, национален гений в технологиите, орнаментиката и традициите - прилагането им.
Така, дори най-семплият жест от сърце, или подарък изработен отлично от Вашите ръце може да носи древната Българската култура навсякъде по света.

Можем ли дружно да осветим мрака на невежеството със знание в миротнворчество и Личен пример? Да, или не?

* Тук, в този Блог, публикациите са за Обща култура към широката Общественост.
* Текстовете и нагледната информация в сайтът "Сламата българско съкровище"са обект на авторско право!
Никаква част от тях не могат да бъдат копирани, съхранявани, разпространявани по какъвто и да било начин без писменото съгласие на Автора.Няма коментари:

Публикуване на коментар